Uitdaging

Een internationaal toonaangevende leverancier aan de biofarmaceutische industrie, Sartorius Stedim Biotech, wilde hun wegwerpzakken, die worden gebruikt in eenmalig gebruikte bioreactoren, opschalen  naar een totaal volume van meer dan 2.000 liter.
Dit vormde een uitdaging voor  de nieuwe roerwerk-unit:
  • Op deze schaal zal de roerder in de reactor met een enorm hoog koppel   te maken gaan krijgen
  • De roerder moet draaien in de afgedichte bioreactorzak, waarbij het risico op besmetting wordt geëlimineerd
  • De aandrijfkoppeling moest bestand zijn  tegen een veel grotere kracht dan normaal

Oplossing

Trelleborg Sealing Solutions gaf als aanbeveling een geheel nieuwe op zichzelf staande eenheid, ontworpen volgens de klantspecificaties. Stuttgart contacteerde Trelleborg Sealing Solutions in Broomfield, Verenigde Staten, die zijn gespecialiseerd in kunststof lagers. Het idee was om een radiale magnetische koppeling te produceren met een speciale Duroball®- unit en een behuizing van Zurcon® polyethyleen aan de zak gelast.  Bij het ontwikkelingsproject waren drie landen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan betrokken. Broomfield was verantwoordelijk voor R&D van de radiale magnetische koppeling, de techniek werd in Stuttgart uitgevoerd, en de productie van de zak vond plaats bij Sartorius in Aubagne, Frankrijk.  Het eerste koppelingsontwerp werd verzonden na slechts 12 maanden, en de evaluatie-prototypes twee jaar later. Na twee jaar van succesvolle proeven bij een grote farmaceutische fabrikant, is de Biostat STR 2000L gelanceerd in mei 2014.
Martina Weingärtner Laboratory Technologist, Laboratorium Technologe

Verklaringen

Enkel door deze samenwerking, en dankzij de constante updates en frequente bezoeken van Trelleborg waren we in staat waren om dit project zo efficiënt te realiseren.

Gerhard Greller, R&D-directeur Upstream Technology bij Sartorius Stedim Biotech GmbH

Klantvoordelen

  • Nauwe samenwerking tussen de verschillende bedrijven en sites versnelde het R&D-proces
  • De Broomfield site voegde deskundigheid toe bij de integratie van technische plastic onderdelen in de hardware van Trelleborg
  • TSS werkte nauw samen met de klant voor het succesvol testen van een gloednieuwe, klantspecifieke  samenstelling